Een zoektocht naar een nieuwe toekomst

Recensie van “Van werkloos tot depressief” door Rob van Spanje

Door Alette van Bentum

De titel van het boek van Rob van Spanje wekt de indruk dat er niet om doorheen te komen is. Hij raakt zijn baan kwijt, en belandt in een chronische depressie. Maar van Spanje neemt zijn lezers mee op de glijvlucht van de vaste baan naar het zitten op de bank (en achter de schrijftafel) zonder dat het taai wordt. Dat komt omdat hij erg helder schrijft en zijn informatie goed organiseert.

Van Spanje behandelt zijn tocht door de wereld van werk, de uitkerende instanties en de wereld van de hulpverlening, hij betrekt de omstandigheden in zijn gezin erbij, zijn eigen lichamelijke en psychische klachten, zonder dat je als lezer de draad kwijtraakt. Soms wordt het erg technisch, van Spanje beschrijft bijvoorbeeld een beroepsprocedure tegen het UWV. Maar hij zet erbij dat je dit gedeelte gerust kunt overslaan. En degenen die juist het naadje van de kous willen weten worden doorverwezen naar de volledige uitspraak op het internet.
Op die manier voorziet het boek in de behoefte van zowel mensen die globaal willen weten wat je kan overkomen als je werkloos en depressief wordt, als van mensen die heel specifiek op zoek zijn naar de bepaalde uitwerking van uitkeringsregels.

Van Spanje wilde zijn eigen verhaal vertellen, mede in de hoop dat anderen daar bruikbare tips of ervaringen uit kunnen pikken. Daar is hij zeker in geslaagd. Aan het eind neemt hij een zeer bruikbare bijlage over depressie op, getiteld: “Depressie, waar hebben we het over” Zelf noemt hij het “bijeengesprokkeld van internet”. Dat sprokkelen is dan goed gelukt.

De diagnose is slechts één van de elementen

Het viel het mij op dat hij zijn uiteindelijke psychiatrische diagnose ‘chronische aanpassingsstoornis, gemengd angstige en depressieve stemming’, en ‘obsessief-compulsieve persoonlijkheidsproblematiek’ wel noemt, maar in het boek nergens vanuit die diagnose redeneert. Het is gewoon één van de vele dingen die hem overkomen in het proces van werkloos tot depressief. 
Een proces waarin de zon vaak een tijdje achter de donkere wolken verdwijnt. Het boek is in wezen een verslag van hoe Rob van Spanje omgaat met de uitdaging de nieuwe realiteit te accepteren, om van daaruit een andere koers in te slaan.

Van Werkloos tot Depressief
Rob van Spanje
Uitgeverij Free Musketeers
ISBN 978 90 484 1715 5
Prijs € 18,95


Uncategorized